Modernizácia vykurovania

Kotol už nehreje ako kedysi? Sú s ním problémy?

Životnosť je dôležitá

Priemerný vek vykurovacích kotlov na Slovensku zaostáva za priemerom rokov v EU – veľa z nich už nezodpovedá aktuálnemu stavu techniky. 

Vykurovacie kotly, s pribúdajúcim vekom sa stávajú nespoľahlivejšími, nevyužívajú optimálne použité palivo a sami o sebe strácajú veľa tepla. 

Pokúsime sa Vám vysvetliť, kedy sa modernizácia vykurovania oplatí, aké technológie prichádzajú pri modernizácii vykurovania do úvahy a aké dotácie poskytuje štát.

Prečo vôbec modernizáciu vykurovania?

Existuje množstvo dôvodov na modernizáciu starého kotla, ale najčastejšie je to práve nevyhnutnosť, ktorá donúti majiteľov domov konať.

Najhoršie je to v zime, vtedy nie je veľa času na rozvážne úvahy. Starý kotol sa už nedá zapnúť, treba rýchlo konať – ale aj v takejto situácií je dôležité myslieť na dosiahnutie optimálnych výsledkov pri modernizácii vykurovacieho zariadenia. S investíciou do správnej techniky vykurovania, ktoré zodpovedá domu aj používateľovi môžete ušetriť nemalé peniaze. Napríklad nové kondenzačné kotly pracujú oveľa efektívnejšie ako tie staré. Efektívnejšie využívajú použité palivo a tým znižujú spotrebu.

Faktor bezpečnosti môže byť ďalším dôvodom na modernizáciu vykurovania. Tak ako pri starom motore v aute, tak aj vo vykurovacom systéme je väčšia pravdepodobnosť poškodenia s pribúdajúcim vekom zariadenia.

Okrem finančných výhod má výmena starého kotla za nové vykurovacie zariadenie aj nezanedbateľný faktor ochrany klímy. Nižšia spotreba paliva, nižšie emisie CO2 a možnosť využiť na vykurovanie domu aj obnoviteľné zdroje energie.

Kedy vykonať modernizáciu vykurovania?

Najlepším časom na modernizáciu vykurovania u starých kotlov na kúrenie je leto, pretože v tomto období je teplo v dome potrebné len na prípravu teplej vody. 

Správny okamih na výmenu starého kotla, môže byť veľmi rozdielny. Zariadenia pravidelne udržiavané pracujú zväčša dlho a bezpečne, zle udržiavané zariadenia bývajú často náchylné na poruchy alebo výpadky. O modernizácii sa často oplatí uvažovať, keď má vlastný vykurovací systém 15 až 20 rokov.

Viac informácií o najlepšom okamihu modernizácie vykurovacieho systému sa spýtajte v našej predajni, alebo zavolajte nášmu odborníkovi v oblasti vykurovania.

+421 42 432 45 41 | Predajňa

tepelné čerpadlá
Kondenzačné kotly na plyn, vykurovanie drevom, solárna technika alebo tepelné čerpadlá?
vykurovanie
Príklad z praxe o modernizácii vykurovania. Čo spraviť, aby vykurovanie vyhovovalo?

Vedeli ste, že vykurovanie sa môže oplatiť a náklady na vykurovanie môžu klesnúť dokonca o viac ako 30 percent?